W

 

 

 

WAVELET-BASED COMPRESSION >

 

·         Kompresija temeljena na wavelet transformaciji.

·         Asimetrični sustav za kompresiju slike koji nudi skalabilnost i visoku kvalitetu. Asimetričnost se odnosi na sustave kodiranja i dekodiranja – jedni su znatno složeniji od drugih.

·         Mana sustava je što vrijeme obrade znatno raste sa kvalitetom slike.

 

WIDESCREEN >

 

·         Široki ekran – pojam koji opisuje ekrane koji imaju veći odnos širine i visine stranica od normalnog. Na primjer, normalni odnos veličina stranica TV ekrana je 4:3, a kod širokog ekrana je taj odnos 16:9. Ovaj odnos veličina koristi se u HDTV sustavima, kao i u klasičnim TV sustavima (npr. PALplus).

 

WINCHESTER DISK >

 

·         Vrsta tvrdog diska koji se sastoji od nekoliko ploča i njima pripadajućih glava hermetički zatvorenih u kućište u prostoru bez čestica prašine. Winchester diskovi nude veliku pouzdanost – MTBF preko 1.000.000 sati.

·         Odsutnost prašine omogućava da glave za čitanje/pisanje budu vrlo blizu površine diska (bliže od veličine prosječne čestice prašine) što znači da se podaci mogu zapisivati mnogo gušće nego što bi to inče bilo moguće.

 

WORM (Write Once / Read Many) >

 

·         Piši jednom, čitaj mnogo puta – pojam koji opisuje uređaje za pohranu podataka na koje se podaci mogu samo jednom upisati, bez mogućnosti brisanja. Zasnivaju se na optičkoj tehnologiji.

 

 

WYSIWYG (What You See Is What You Get) >

 

·         Ono što vidiš je ono što dobivaš – pojam koji se najčešće odnosi na preciznost kojom monitor prikazuje konačni rezultat koji će biti npr. ispisan na papiru.